BSR Consult

Body Stress Release (BSR) helpt je lichaam om de vastgezette spierspanning los te laten. BSR is een milde gezondheidstechniek, gebaseerd op de wijsheid en kracht van het lichaam om zichzelf te genezen. Met BSR wordt er geen diagnose gesteld en niet gericht gekeken naar een ziekte of lichamelijk probleem. Het is ontwikkeld om de opgebouwde spierspanning te laten afnemen en de communicatie tussen het zenuwstelsel en de hersenen te herstellen. Deze communicatie is cruciaal voor het zelfherstellende vermogen van je lichaam.

 

Testen
Tijdens de consulten neem je – volledig gekleed – plaats op een speciale BSR-bank. Op basis van testen wordt vastgezette spierspanning gelokaliseerd. Je lichaam verstrekt hierbij zelf de benodigde informatie via het zogenoemde biofeedback mechanisme. Dit betekent, dat als er sprake is van vastgezette spanning, je lichaam reageert met kleine spierreflexen die via de voeten worden waargenomen. Op die manier kan heel zorgvuldig worden vastgesteld welke releases jij nodig hebt. Deze methode is effectief omdat er geen eigen interpretatie nodig is, niet van jou en niet mij. Het is ook niet nodig om erin te ‘geloven’.

 

Release
Als duidelijk is waar spanning is opgeslagen en in welke richting, wordt het lichaam gestimuleerd met lichte, maar besliste, impulsen van de handen om de spierspanning los te laten. Zelfs een heel zachte impuls op een juiste manier geplaatst kan tot de diepste spierlaag komen zonder forceren en te schaden. Het lichaam kan door deze impulsen de spanning laag voor laag loslaten, waardoor de veerkracht van het spierstelsel uiteindelijk zal herstellen.

 

Eerste consulten
Omdat Body Stress Release een proces in het lichaam in gang zet, van spanning loslaten en herstellen worden er direct 3 afspraken gemaakt. Dit doen ik omdat na de eerste behandelingen veranderingen in je lichaam optreden, die om een nieuw consult vragen. Zo wordt jouw herstelproces krachtig op gang gebracht. De eerste drie afspraken vinden altijd plaats op dag 1, dag 4 en dag 11. De 4e en 5e afspraak plannen we in de weken direct opvolgend van de 3e afspraak.

De eerste afspraak bestaat uit een intake en een release. Ik breng je klachten in kaart en neem een uitgebreide gezondheidshistorie door. Ook krijg je uitleg over BSR en is er na de release ruimte voor vragen en adviezen. Het eerste consult duurt daarom ongeveer 75 minuten. Vervolgafspraken duren ongeveer 30-45 minuten.

 

Vervolgconsulten
Vervolgconsulten worden aan de hand van je eigen, individuele herstelproces per keer bekeken, of en hoe vaak ze nodig zijn. Dat is per individu verschillend. Als body stress kort geleden is ontstaan, zal het proces van loslaten meestal vrij snel gaan. Wanneer body stress echter al langer aanwezig is, zijn meer consulten nodig. Om nieuwe opbouw van spierspanning te voorkomen, adviseer ik om regelmatig terug te komen voor een behandeling want: een lichaam vrij van body stress is energiek en functioneert optimaal.


Kinderen & Baby's

Body stress kan bij kinderen van alle leeftijden voorkomen. Bij baby’s kan de geboorte al aanleiding zijn om body stress te ontwikkelen. Dat is het geval bij bijvoorbeeld moeilijke geboortes, waarbij trekkracht wordt gebruikt (vacuümpomp of keizersnede). Klachten zijn dan onder andere onverklaarbaar huilen, overstrekken, overbeweeglijkheid en krampjes. Op (iets) oudere leeftijd is aanwezige body stress bij kinderen bijvoorbeeld te herkennen aan slecht slapen, groeipijnen, allergieën, verstoorde stoelgang, voortdurende verkoudheid, gebrek aan concentratievermogen, rusteloosheid, hoofdpijn, buikpijn, bedplassen of boze buien.

Ook kinderen met medisch gediagnosticeerde stoornissen of syndromen (ADHD, autisme en Asperger e.d.) reageren vaak erg goed op BSR. Dit komt omdat de verstoorde zenuwprikkel naar de hersenen verdwijnt en daardoor de communicatie van en naar de hersenen verbetert. Dit heeft een positief effect op concentratie en ontspanning.

Omdat de BSR-techniek zacht en vriendelijk is, wordt het door kinderen vaak als plezierig ervaren. Bovendien reageren baby’s en kinderen doorgaans snel op BSR, omdat spierspanning nog niet zo lang in hun lichaam is opgeslagen.


Vrouwen

Body stress in – met name – de onderrug kan bij vrouwen invloed hebben op de zenuwtoevoer naar de eileiders en de baarmoeder, waardoor deze organen minder goed functioneren. Hierdoor kun je last krijgen van menstruele buikkrampen, overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige eisprong en zelfs onvruchtbaarheid.

Tijdens een zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van vervelende druk op de bindweefselbanden die baarmoeder met heiligbeen verbinden, van pijn in de onderrug en van irritatie van de zenuwtoevoer naar de benen, waardoor pijn of rusteloosheid in de benen ontstaat. BSR helpt de druk en pijn te verminderen en het lichaam weer te ontspannen.
Naast het verlichten van deze ongemakken en pijn, speelt BSR ook een belangrijke rol in de voorbereiding van je lichaam op de geboorte. Door de samendrukking van de lendenwervels te minimaliseren, verbetert de communicatie tussen de zenuwen in het hele bekkengebied.


Sporters

Tijdens het sporten kun je eenvoudig een blessure oplopen, doordat je bijvoorbeeld teveel van je lijf vraagt, een val maakt of je lelijk verstapt. Rondom het geblesseerde lichaamsdeel verkrampen spieren om je te beschermen tegen meer pijn (soort natuurlijke spalk). Alleen rust is niet altijd voldoende om het probleem om te lossen. Soms moeten ook de spieren aangemoedigd worden om te ontspannen. Dan kunnen de omliggende zenuwen in samenwerking met de hersenen zorgen voor een voorspoedig herstel van de blessure.

BSR helpt trouwens niet alleen om je lichaam te helpen bij het helen en voorkomen van letsel, maar het vrijmaken van vastgezette spanning vergroot ook de energiestroom in en de flexibiliteit van het lichaam, waardoor de fysieke prestaties verbeteren.


Werkenden

Ook je werk kan een bron zijn van overbelasting van lichaam en/of geest. Fysieke overbelasting ontstaat door zwaar lichamelijk werk (denk aan bouwvakkers, hoveniers, stratenmakers), het veelvuldig maken van dezelfde bewegingen, maar ook door op de werkplek langdurig en veelvuldig in een verkeerde houding te zitten. Emotionele / mentale overbelasting – de belasting waar de meeste mensen aan denken bij het woord werkstress – ontstaat als je structureel teveel of juist te weinig van jezelf vraagt. Ook door een onprettige werksfeer, angst voor baanverlies e.d. kan stress ontstaan. En werk je met chemische stoffen (zoals een kapper of schilder), dan ligt chemische overbelasting op de loer. In alle gevallen zal je lichaam de overbelasting opvangen door spieren aan te spannen en/of te verkrampen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan.

Bij werknemers zijn veelgehoorde klachten onder andere:

  • niet kunnen ontspannen / genieten in vrije tijd
  • concentratieproblemen
  • (over)vermoeidheid / slapeloosheid
  • burn-out / bore-out

 

  • hoofdpijn of migraine
  • pijnlijke nek en schouders
  • RSI of tintelingen, krampen of gevoelloosheid  in armen / handen
  • stijve en/of pijnlijke onderrug

Aan je arbeidsomstandigheden kan Body Stress Release helaas niets veranderen, die verantwoordelijkheid ligt bij deels je werkgever en deels bij jou als werknemer. Als werknemer is het van belang dat je zelf zorgt voor een goede lichaamshouding, balans tussen werk & privé en tijdig aan de bel trekt als de omstandigheden niet goed zijn. Ook als er teveel of juist te weinig van je gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat bespreekbaar te maken.

Aan de gevolgen kan Body Stress Release wél veel doen, evenals aan het voorkomen van teveel stress. Door de vastgezette spierspanning in je lichaam vrij te maken, kun je weer beter ontspannen, wordt je zenuwstelsel gereactiveerd en je zelfgenezende vermogen herstelt. Hierdoor voel je je weer beter, worden klachten verminderd of verholpen en word je zowel fysiek als mentaal en emotioneel weer krachtiger. Bovendien merk ik dat klanten met werkgerelateerde spanningsklachten door BSR weer bewuster worden van zichzelf en daardoor verbeteringen kunnen aanbrengen in hun lichaamshouding, arbeidsethos en/of balans tussen werk & privé.


Senioren

Je kent de opmerkingen van mensen die ouder worden vast of je verzucht zelf wel eens: ‘Ik word ook een jaartje ouder’, ‘Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken’ of ‘Oud worden is een wonder, ouder zijn gedonder’. Veel ouderen laten het feit dat ze zich wat minder makkelijk kunnen voortbewegen of dat ze door het leven gaan met klachten, gelaten over zich heen komen. Toch hoeft dat niet! Veel lichamelijk ongemak ontstaat namelijk omdat het lijf in de loop der jaren regelmatig is overbelast. Spieren verkrampen dan, waardoor stijfheid en pijn ontstaan.

BSR maakt het lichaam vrij van deze spierspanning. Zo kan het ervoor zorgen dat het lichaam weer soepel wordt en dat ongemakken verminderen of zelfs verdwijnen. Want het lichaam is met behulp van BSR in staat om spierspanning die tijdens je leven is opgebouwd los te laten. Het mooie van de techniek is dat het een milde methode is met een groot effect. Er wordt geen kracht gebruikt om dingen in het lichaam recht te zetten en er vindt geen manipulatie van gewrichten plaats. Bovendien is de BSR-behandelbank zo gemaakt dat je er zonder moeite kunt op- en afstappen.


Maak nu een afspraak

Dit formulier vraagt om uw naam, telefoonnummer en e-mailadres zodat ik contact met u kan opnemen. De gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie mijn Privacyverklaring om te zien hoe ik met de gegevens omga.